Tudtad-e Dubajról?

kérdőjel ikonDubaj elsősorban az ilyen-olyan legekről ismert. Építészeti és egyéb rekordjainak sora hosszú, ezen a lapon nem is jutott nekik sok hely – itt az alig ismert érdekességeket gyűjtöttük össze. Olvasd végig, és nem ér majd meglepetésként, ha elmegy melletted egy fényhidas Ferrari, vagy ha meglátsz egy arannyal teli ATM-et.

 

Tudtad-e Dubajról, hogy…

 

– a közhiedelemmel ellentétben rég nem az olajból él? Dubaj gazdasága nagyrészt turizmusára és kereskedelmére épül, az olaj mindössze GDP-je hat százalékát adja.

 –  az itt élők 85 százaléka nem helyi állampolgár? A vendégmunkások többsége indiai, de rengeteg pakisztáni, bangladesi és filippínó él a városban.

–  rendőrségének autóflottájában a világ legritkább sportautóit találni? Az extrém drága, hivalkodó flotta tagja többek közt egy Bugatti Veyron, egy Lamborghini Aventador, egy Ferrari FF, valamint egy rendkívül ritka Aston Martin One-77.

Nic6295129

–  a város egyik legfőbb jelképe, a Burdzs Kalifa Burdzs Dubaj néven készült? A 828 méteres felhőkarcoló végül a szomszédos emirátus, Abu-Dzabi emírjéről, Kalifa ben Szaid al-Nahajan sejkről kapta a nevét. A gesztus tulajdonképpen köszönetnyilvánítás volt Dubaj részéről, miután Abu-Dzabi a torony építésének idején megmentette az emirátust az államcsődtől.

–  van itt olyan ATM automata, amelyből aranyérmét lehet felvenni? A gép folyamatosan követi és kiírja az arany világpiaci árát, egy, öt, valamint tízgrammos érmékkel szolgál.


– az emirátus jólétét megalapozó emír, Rásid bin Szaíd pesszimistán látta Dubaj jövőjét? Tőle származik a mára elhíresült idézet, miszerint: A nagyapám tevén járt, és az apám is tevén járt. Én Mercedest vezetek, a fiam Land Rovert. Az ő fia is Land Rovert vezet majd, de a dédunokám tevén jár majd.

– itt található a világ leghosszabb vezető nélküli mertóvonala? A piros vonal a Dzsebel Ali kikötő és Rásidijja között 52,1 kilométer hosszan halad.

Dubai Metro. A view of the city from the subway car– az 1930-as évekig a gyöngyhalászatáról volt nevezetes?

– több mint ötvenezer ötcsillagos hotelszoba van itt? Ezzel Dubaj világelső, a turizmusára erősen érzékeny város azonban a következő években megduplázná luxus hotelei számát.

– időnként homokviharok borítják el? Május vége és június eleje között a Shamal nevű szél hozza magával a sivatag homokját a városba. Egy-egy ilyen homokvihar képes teljesen megbénítani Dubajt.

– nagy épületei, köztük a Burdzs Kalifa nem csatlakoznak a csatornahálózatra? Ennek oka, hogy az alulméretezett hálózat nem képes kiszolgálni őket, ezért a felhőkarcolók a szennyvizüket helyben gyűjtik, majd tartálykocsikkal szállíttatják el a városból.

– élelmiszerüzleteiben tevetej kapható? Földrajzi okok miatt ez annyira nem is meglepő. A tevetej nem mellesleg kevésbé zsíros, mint a tehéntej, C-vitaminban háromszor gazdagabb annál.

dubai sípálya

– síelni is tudsz itt? Bár csupán néhány kilométerre található a Ráktérítőtől, a városban fedett sípálya működik; a Mall of The Emireates bevásárlóközpontban találod.