Autóbérlés Dubajban

AutóbérlésBár Dubaj városban kiváló a tömegközlekedés és a taxik sem extrémdrágák, az emirátusok bejárásához nagy hasznodra lehet egy bérelt autó. Sok figyelmetlen sofőrre, állandó ellenőrzésekre, na meg kőkemény dugókra számíts. Erős idegzetre lesz szükséged, na meg egy nemzetközi jogosítványra.

 

Alapinfók

 

Autóbérlés DubajHonnan?

Legegyszerűbb reptereken, a Dubaji nemzetközin (DXB) vagy az Al Maktoumon (DWC) érkező termináljaiban átvenni a bérelt autódat, majd távozás előtt ugyanitt lerakni. A reptereken egymáshoz közel csoportosulnak a világcégek, így viszonylag könnyű igényeidnek megfelelő autót/árat találni. A városban sem kell sokat keresgélni: a Sejk Zajed sugárúton is egymást érik a kölcsönzők, és ez igaz a fekventáltabb városrészekre.

Nemzetközi jogosítvány

Ahhoz, hogy az emirátusok területén a volán mögé ülj, mindenek előtt nemzetközi jogosítványra lesz szükséged az érvényes magyar okmányok mellé. Ezt a lakóhelyed szerint illetékes okmányirodában, vagy a magyarorszag.hu portálon igényelheted. A beszerzése egyszerű, a szükséges csatolmányokról, az eljárás menetéről itt olvashatsz bővebben. A nemzetközi jogsi három évig lesz érvényes a világ szinte összes országában, köztük az Egyesül Arab Emírségekben. Az okmányt az autóbérlés helyszínén (és rendőri igazoltatás alkalmával) kell felmutatnod az érvényes jogosítványoddal együtt.

Infó: A nemzetközi jogsi csak a bérelt autó vezetésére jogosít. Ahhoz, hogy Dubajban turistaként a helyiek autóját vezesd, hatósági engedélyre lesz szükséged.

Óvatosan!

radar dubaiA bérelt autóra általában komoly kauciót kérnek, és az okozott kárt levonják, de ennek mértékét már nem országa, hanem kölcsönzője válogatja. Ami viszont helyi sajátosság, az az erősödő hatósági kontroll az utakon. Ez nem a reprezentáns rendőrségi flotta képében tapasztalható, hanem a rengeteg út mellé telepített kamerában és a csomópontokba tett fekvőrendőrökben. Dubaj az elmúlt években sokat tett a közlekedésbiztonság javításáért. Szükség is van az igyekezetre: az Egyesült Arab Emirátusok területén az egyik legrosszabbak a halálos közlekedési balesetek statisztikái. Mindig tartsd be a sebességhatárokat, mert a büntetést behajtja rajtad a kölcsönző cég.

Kell egyáltalán?

A városon belül színvonalas, megfizethető a tömegközlekedés, és elfogadható áron van a taxi is, így érdemes jól meggondolnod az autóbérlést. Városok/emirátusok közt is járnak menetrendszerinti buszok (különösen Abu-Dzabi felé kiépült a hálózat), de ezeknél kisebb a kényelmi faktor az átszállások, késések miatt, ezért ha elhagyod a várost (főleg, ha többed magaddal utazol), inkább számolj az autóbérléssel.


 

Tudnivalók az autózáshoz

Sebességhatár

Az Egyesült Arab Emírségek teljes területén jobboldali a közlekedés, a városokon belül 60-80 kilométer/órás, az autópályákon 100-120 kilométer/órás sebességhatárokkal. A közlekedési táblákon metrikus rendszer szerint, azaz kilométerben van megadva a távolság és kilométer/órában a sebességhatár.

Dubaji benzinkút

Üzemanyagárak

Mivel a térség államai hatalmas kőolajkészletekkel bírnak, nem meglepő, hogy Dubajban és a többi emirátusban az európainál lényegesen olcsóbb az üzemanyagok ára. A 95-ös benzin literéért 1,72 dirhamot kérnek, míg a 98-as literje 1,83 dirham. A dízel ára változó, de mindenhol lényegesen drágább, mint a benziné: Abu-Dzabiban 2,35 dirham körül mérik literét, míg más emirátusokban még ennél is drágábban: 3,4 dirhamért.

Közlekedéskultúra

Hiába a kemény hatósági ellenőrzések, Dubaj zsúfolt útjain rengeteg a türelmetlen sofőr. A hatósági kontroll ugyan sokak számára visszatartó erő, de akad itt is barom elég. Főleg az emirátusok belső útjain találkozhatsz közveszélyes sofőrökkel. Leginkább helyiekkel.

Biztonság

Nagyrészt ennek a zűrös közlekedéskultúrának is a következménye, hogy az Emirátusokban kimagaslóan sok halálos közlekedési baleset történik. Egy másik ok, hogy a városokon kívül, különösen a sivatagon átívelő utakon nem ritkán tevék bóklásznak, és sok helyen hiányzik a közvilágítás.

dubaji forgalom

Dugók

Hiába költ rengeteg pénzt tömegközlekedése fejlesztésére, a rohamosan növekvő lakosság miatt Dubaj nagy problémája a kezelhetetlen közlekedési dugók. Még a várost keresztbe átszelő kétszer hatsávos Sejk Zajed út is is beáll csúcsidőben, ezért ha csak városon belül közlekednél, gondold meg kétszer hogy a taxi/tömegközlekedés/autózás hármasából melyik mellett döntesz.
Booking.com