Gyakran Ismételt Kérdések Dubajról

Wizz Airrel vagy Emirates-szel repüljek?

Jelenleg e két légitársaságnak van közvetlen járata Budapest és Dubaj között, így a legtöbb magyar utazóban ez a kérdés fogalmazódik meg először. A döntés egyszerűbb, mint elsőre tűnhet, mivel a két légitársaság egészen más ügyfélkört céloz meg. Fapadosként a Wizz Air olcsó, kevésbé rugalmas és alacsonyabb minőségű szolgáltatást kínál a világ vezető légitársaságai közé tartozó Emirates-szel szemben. Ez a különbség azonban az árakban is jelen van.  Végső soron mindkettő Dubajba repít hat órán belül, de messze nem azonos környezetben. A különbségekről a Így foglalja dubaji repülőjegyet című lapon olvashatsz bővebben.

Én nem is Dubajba megyek, csak átszállok ott. Hosszú a tranzit, kimehetek?

Simán, magyarként már vízum sem kell, ha be akarsz lépni az országba. Ha legalább 6-7 órás tranzitod van, és vonz Dubaj, ne gondolkodj, menj egy kört. A Dubaji Nemzetközi Reptérről (DXB) a metró is bevisz a frenkventáltabb helyekre, míg az Al Maktoumról (DWC) kénytelen leszel taxit fogni. 20-30 perc alatt azzal itt ott leszel a városban.

Nem bírom a túl meleget, mikor utazzak?

A dubaji időjárásra leginkább a következő jelzők állnak: kitartóan forró, perzselő. Hiába a tenger, a sivatag közelsége és a földrajzi fekvése miatt Dubajban egész új fogalmaid lesznek a kánikuláról. A 25. szélességi körön fekszik, közel a Ráktérítőhöz, így a nap még ősszel és tavasszal is erősen süt, a nyári hónapokban pedig elviselhetetlen az ereje. Ilyenkor még a meleg tengervíz sem hűt, így ha van rá mód, ne ilyenkor utazz.

Decemberben és januárban van a leghűvösebb, ha ilyenkor utazol, készíts be hosszú ruhákat, dzsekit. Nappal még ezekben a hónapokban is 15-20 fok között mozog a hőmérséklet, de éjszaka lemehet akár 10 fok alá is.

Szóval lesz ott vagy negyven fok és nem mászkálhatok szoknyában?

Dehogynem. Dubaj konzervativizmusáról sok rémtörténetet hallani, de ezek legtöbbje alaptalan vagy túlszínezett. Igaz, történtek olyan esetek, amikor nyilvánosan enyelgő turistapárokat börtönnel büntettek egy hevesebb csókért, de öltözködés terén iszlám államokhoz mérten nagyon liberális.

A szoknya bőven belefér, az sem baj, ha a térded kilátszik, de légy mértéktartó. Általánosságban elmondható, hogy a strandokon és a szállodákban senkit sem érhet atrocitás, ha bikiniben, mély dekoltázzsal megy emberek közé. A városban sem lehet ebből probléma, kivéve a mecseteket, illetve néhány zárt épületet. Ilyen helyeken (különösen Ramadan alatt) elvárják a takart térdeket, vállakat. Igaz ez a férfiakra is. Ők az atlétával és a rövid nadrággal legyenek óvatosak vallási témájú látnivalóknál. Mindent, ami ezzel és a helyi vallási toleranciával kapcsolatban fontos, itt gyűjtöttük össze.


 

Mennyi időre érdemes menni? Mit lehet egyáltalán Dubajban csinálni?

Ha azt kérdezed, mit nézzek meg Dubajban?, a válasz, hogy 2-3 napba igazából minden belefér a városban. Dubaj látnivalóit, a modern luxus építészet ilyen-olyan rekordjait hamar végiglátogathatod; vásárlással mondjuk ugyanennyit el lehet tölteni, plusz ugye ott a tenger: lehet fürdeni is az év 7-8 hónapján, amikor nem elviselhetetlenül forró a víz. Ha tartalmas utazásra vágysz, mindenképp tegyél kitérőket a város határain túlra. Abu-Dzabi, Sardzsa megérnek egy-egy napot, és nem fogod megbánni, ha teszel egy hosszabb kitérőt Omán és Fudzsejra felé. Ha még nem jártál homoksivatagban, egy napot az is megér, szóval 7-10 nagyon tartalmas napot el lehet tölteni könnyen.

Dirhamot vagy dollárt váltsak?

Ha itthon jó árfolyamon tudsz váltani dirhamot, akkor úgy jársz a legjobban. A dollárt ugyan néhol elfogadják, de sok felesleges kellemetlenségtől megkíméled magad a hivatalos helyi pénzzel. A dirham amúgy fix árfolyamon van rögzítve az amerikai dollárral, így akkor sem jársz rosszul, ha dollárral indulsz, majd ott bármely pénzváltónál beváltod emirátusi dirhamra.

A barátnőimmel utazunk, csak csajok. Nem fognak prostinak nézni?

Ez a kérdéskör nagyon túldimenzionált. Szülessen akárhány béna ponyva a magyar könyvpiacon, a dubajozás mint olyan szinte nem is létezik. Illetve luxus örömlányok Dubajban is vannak, persze, de ez kb. annyira általános jelenség, mint bármely világvárosban, ahol van egy masszív, népes felsőosztály.

És ha én dolgozni mennék? Könnyű ott rendes munkát találni? Megéri egyáltalán ott próbálkozni?

Az elmúlt 5-10 évben rengeteg európai próbált szerencsét Dubajban. Vannak szakterületek, amikkel kifejezetten könnyű elhelyezkedni és vannak, amikkel nincs értelme próbálkozni. Ha Dubajjal kacérkodsz, készülj fel, hogy nagyon kemény a munkatempó, könnyen átverhetnek és pokoli a hőség. Ugyanakkor megéri, mert a lehetőségek korlátlanok. Minderről a Munkavállalás Dubajban lapon olvashatsz.

 

Ha kérdésed van, de nem kaptál rá választ, írj nekünk ide vagy emailben!
Címünk: admin@iranydubaj.hu
Booking.com