Sivatagi programok Dubajban

Dubaj teveAligha lehetne nagyobb a kontraszt a dubaji emírség nagy részét lefedő homoksivatag és a színes, parkokkal és élettel teli Dubaj város között. A két véglet két egészen más arca Dubaj emirátusnak, és bár a sivatagban inger kevesebb ér, sokat vesztesz, ha nem merülsz a dűnék között is. Fedezd fel a végtelen homoktengert tevén, quadon vagy pickupon.

 

Megéri?

dubaj sivatagDubajban különösen egyszerű eljutnod a sivatagba, a dűnesor már a város határában indul, és az ománi határig csak néhány út és apró település töri meg a homok- és kőtengert. Aki még sosem járt ilyen környezetben, annak nehéz elmagyarázni, mi érdekes van egy élettelennek tűnő homoktengerben, a tíz-húsz méter magas dűnékben. Nem mindenkinek nyújtja ugyanazt élményt, de egy biztos: egészen új oldalát ismered itt meg a természetnek.

Mire számítsak?

A legtöbb sivatagba szervezett program persze nyakon van öntve autentikusnak hazudott elemekkel, amiknek annyi köze van a beduinok életformájához, mint a Land Cruisernek a tevéhez, de ezzel együtt megéri. Ha eldöntötted, hogy szervezetten vagy önállóan nekivágsz a sivatagnak, készülj fel, hogy ez nem embernek való vidék. Szárazság van, nyáron 40 Celsius fok feletti forróság, nagyon kevés árnyék és a homok mindenhova bemászik. Ha egésznapos sivatagi túrára készülsz, vigyél magaddal meleg holmit (este 5-10 fokra hűl le a levegő), és zárható táskát a fotós/kamerás cuccoknak, telefonnak.

Mivel?

Ha nincs semmiféle sivatagi tapasztalatod, semmiképp sem ajánlott egyedül nekivágnod egy ilyen útnak. Bérelt autóval amúgy sem lenne tanácsos letérni az aszfaltútról, és felesleges is egymagad menned, mivel rengeteg iroda kínál sivatagi programokat a városban. A kínálat minden igényt lefed, de különösen népszerűek az autós szafarik. Mindenféle kombináció van, a passzív sivatagban kávézgatástól a homokon deszkázásig. Ha elfogadsz egy tanácsot, olyan programot keresel, amiben éjszakai program is szerepel. A sivatag olyankor a legszebb.

Ha kell egy kis kedvcsináló, tessék, ilyen egy csapatás a dűnén:

 

Autós szafari

A legegyszerűbb módja, hogy bejárd a sivatagot, ha benevezel egy autós szafarira. Ezek általában abból állnak, hogy egy összekrékhatású terepjáróba bezsúfolnak 3-4 utast, majd egy tapasztalt sofőr nekiindul a dűnéknek. Sokféle ilyen program létezik: vannak, amik oázisokba vagy wadikba, azaz kiszáradt folyómedrekbe vezetnek. Az ilyen csoportos megautóztatásokat sokszor kombinálják tevegeléssel, sandboardinggel. Van, amelyikben csak autókázás szerepel, vannak, amikben ebéd, vacsora van építve.dubaj autós szafari

Buggy-val

Vannak az autónál alkalmasabb járművek is a sivataghoz. Egy magas hasú, bukócsöves járművel, azaz egy buggy-val nagyobb élmény a dűnemászás. A legtöbben épp az a jó, hogy az autókkal ellentétben ezek kifejezetten ezekhez a körülményekhez készültek. Ilyen programból is sokféle létezik, az áruk a szafarikénál húzósabb. Egy 3-4 órás (transzferrel együtt) buggy-zás 300-500 dirhám között mozog. Nehéz általánosítani, ahány szervező, annyiféle jármű és szabály, az viszont nagy általánosságban igaz, hogy csak 18 év felettieket engednek buggy-k kormánya mögé.

sivatag quad buggy


Deszkával a dűnén – Sandboarding

Gyakorlatilag a snowboard dűnére szabott rokona. Viszonylag újkeletű sport, ami Ausztráliától Chiléig egyre népszerűbb, és már világbajnokságot is szerveznek belőle. Az sandboardingozást sok sivatagi programba beépítették már, így például sok autós szafarin lehet kérni fakultatív, hogy tegyenek be neked egy deszkát a terepjáróba. Mivel a puha homokon nagyobb a surlódás, kezdőként sem annyira nehéz, mint a snowboard; kisebb a tempó és egy esés sem feltétlen fájdalmas.

Ha mélyebben is érdekel a sandboarding, itt mindent megtudhatsz róla.

Sandboarding homok deszka dubaj

Tevén

Sok adrenalinra nem számíts, de ha valami igazán autentikus programot akarsz, nézd meg a sivatagot teveháton. Tevés programból is rengetegféle van a helyi irodák kínálatában: beudin-táborban vacsorfázós, oázisba tevegelős, stb. Az áruk változó, de 150-200 dirhamtól már ki lehet fogni egész jól szervezetteket.

tevegelés dubaj

Hőlégballonból

A sivatag fölötti hőlégballonozás túlzás nélkül az egyik legjobb program, amit itt csinálhatsz. A hőlégballonos túrák Marghamból indulnak, és a Sivatagvédelmi Rezervátum fölött visznek körbe, fentről mutatva a végtelen dűnesort és az oázisokat.  A ballonok nagy kosarakkal szereltek, amikben 20-25 ember is befér. Az ilyen programok ára húzós: 800 és 1000 dirham között mozognak az egyórás utak.

The sun rises from behind the Hajjar Mountains as one of the wor

 

Látnivalók a sivatagban

Sivatagvédelmi Rezervátum

Dubaj sivatagja sivatagi mércével mérve gazdag látnivalókban, ezt igazolja ez a négy hely, ami mind kielégítő célpontja egy kalandvágyó utazónak. A mindenféle autós túrák egy része általában az egyikbe, a Sivatagvédelmi Rezervátumba (Dubai Desert Conservation Reserve) vezet. Ez egy 225 négyzetkilométeres védett terület, Dubaj első nemzeti parkja tele gazellákkal, oryxokkal és tevékkel. Itt megismerheted, milyen a sivatagi élővilág, és ha tetszik a környezet, meg is szállhatsz a több parkba épült szálloda egyikében. Ezek általában az oázisok hangulatát próbálják visszaadni. Némelyik zseniális.

diubaj sivatagi rezervátum

Fossil Rock

Az egyszerűen csak Fossil Rocknak, azaz Fosszilis Sziklának nevezett látványosság néhány kőszikla az óceántenger közepén. Az egykor itt hullámzó tengerekből fennmaradt fosszíliák lenyomatait őrzi a hely, innen a vonzereje. A sziklák hemzsegnek a kagylók és csigák megkövesedett nyomaival. Elég egy kevés vizet önteni rájuk, és egyből kirajzolódik a rengeteg fosszília.

fossízlia szikla dubaj

Hatta Pools

Ha valami igazán különleges sivatagi élményre vágysz, nem állsz meg a tucat autós szafariknál és elmész egészen az ománi határig. Itt található az Adzsar-hegység, aminek az előhegyeinek lábainál hideg forrásvíz bukkan. Ezek megtöltik az apró hasadékokat, természetes medencéket kialakítva a sziklák között. Csodálatos környezet ez az úszáshoz, hűsöléshez.

hatta medence

Big Red

Nagyjából egyórás autóútra a várostól, az E44-es autópálya mellett, a rezervátumban van Big Red, azaz a Nagy Vörös. Ez nem más, mint egy óriási dűne, ami a környezeténél vörösesebb színével tűnik ki a tájból. Big Red színét a homokban található vasoxid adja.
Booking.com