Vásárlás Dubajban

vásárlás ikonDubaj annyira vásárlásösztönző hely, hogy itt még fesztiválokat is rendeznek a leértékelések mellé. A luxuscikkektől a márkás ruhákon át az aranyig sok itt mindent megtalálsz, korlátlan a választék. A piacokon olyat alkudozhatsz, amilyet csak egy arab országban lehet, a bevásárlóközpontokban pedig megnézheted, milyen itt a közösségi élet.

 

Alapinfók

 

dubaj vásárlásDubaj már akkor kedvelt kereskedelmi célpont volt, amikor még leginkább csak igazgyöngyöt, fűszert és aranyat lehetett itt jó áron beszerezni. Ma ennél jóval nagyobb kínálattal csábítják ide a vásárolni vágyókat. Ilyen például bármiféle luxustermék az ékszerektől a drága ruhákig, de nem csak a gazdagoknak éri meg itt vásárolni.

A városnak maradtak karakteres piacai, de az utóbbi időben nagyon erősen ráfeküdt, hogy látványosságai mellett bevásárlóközpontjai is vonzzák a turistákat. Bejött. Vannak országok, ahonnan kifejezetten vásárlóutakat is szerveznek ide a nagyobb leértékelésekre időzítve. Ilyen például a nyári Dubai Summer Suprises vagy az év eleji Dubai Shopping Festival. A városban az ilyen többhetes, 60-80 százalékos leárazásokat kínáló fesztiválokkal próbálják fellendíteni a turizmus szempontjából gyengén teljesítő időszakokat.

 

Dubaj piacai

 

Bár a rengeteg bevásárlóközpont mellett eltörpülnek, maradtak itt még piacok, azaz bazárok, amit a helyiek souknak (szuk) hívnak. Leginkább a Dubai Creek partján, Deira városrészében találni hagyományos, szűk sikátorokat megtöltő, zajos kirakatsorokat, üzleteket. Itt van a Gold Souk és a Spice Souk is, de nem messze található a Textile Souk is. A város más részein tapasztalt rendet itt ne keresd. Igazi, autentikus káosz ez poros utcákkal, alkudozásra kész eladókkal.

dubai piac

Dubaj piacain van minden az aranytól a fűszeren át a hamis Rolexig, de gyakran ki lehet fogni bevásárlóközpontokban kínált termékeket is jobb áron. Dubajos ajándéktárgyakat például itt tudsz a legolcsóbban venni, ha van arcod alkudni. A piacok általában kora délután nyitnak és késő estig, akár éjfélig nyitva vannak. Ha nem is feltétlen vásárlási céllal, pusztán mint érdekesség feltétlen keress fel egyet.

 

Aranypiacok

dubaj aranypiacAranyból hatalmas itt a választék, jónak mondható árakkal, de – a híresztelésekkel ellentétben – óriási olcsóságra ne számíts. Ha a kimondottan európaiaknak szánt, mifelénk is kapható stílusú, de itt olcsóbban megszerezhető aranyékszerek, gyémántgyűrűk érdekelnek, keresd a Deirában található Gold Soukot, valamint a Deira Gold Soukot, ahol több száz (nem túlzás) kereskedő verseng a vevőkért, ha pedig a helyik által kedvelt stílus érdekel, menj a satwai piacra.

A Dubajban kínált arany általában 18 karátos, de van 22 és 24 karátos is. Befektetési célra is tudsz itt aranyat venni. Kínálnak például 24 karátos rúdaranyt is, aki pedig kisebb tételben gondolkodik, válogathat a 22 vagy 24 karátos aranyból vert érmék közül.

 

Fűszerpiac

dubaj fűszerpiacÉrdekes alaphangulatot ad a fűszerpiacnak a tény, hogy ez a műfaj nem elsősorban a turistákat célozza. Éppen ezért sokkal inkább emlékeztet arra, milyen lehetett egy ilyen régen, amikor még a fűszer volt a kereskedelem egyik fő eszköze. Persze a turistákat is igyekszik kiszolgálni a dubaji kínálat apró porciókkal, de a sokszor tényleg kiváló alapanyag mellett a tudás az igazi érték. A fűszerárusok előszeretettel osztják meg tudásukat egy-egy árúról, adnak felhasználási tippeket és receptötleteket hozzá. A fűszer csak a kínálat egy része, aszalt gyümölcsök épp úgy vannak itt, mint csokoládés édességek, friss gyümölcs, vagy a pipadohány. Az árú nagy része egyébiránt Omán termőföldjeiről érkezik. Ha egy igazán sajátos, ízes-szagos élményre vágysz, mindenképp tegyél egy kitérőt a Gold Soukhoz közel található nagy fűszerpiacon.

 

Textilpiac

Szintén a Dubai Creek partján, de a Gold Soukkal és a Spice Soukkal átellenes oldalon, Burdzs Dubaj városnegyedben található a Textile Souk, azaz a textilpiac. Az öböl vizén itt a legegyszerűbben az itt sorakozó vászontetős, motoros csónakokkal (abra) tudsz átkelni. Dubaj és a minőségi textil kapcsolata az Indiával régóta fennálló erős kereskedelemből ered. A turisták első sorban sálakat és szőnyeget vesznek itt előszeretettel, de gyakorlatilag minden van a piacon, ami a textiliparhoz köthető.

dubaj szőnyegpiac

Itt keresd a piacokat

Tippek a piacozáshoz

1. Mindig alkudj, anélkül csak rosszul járhatsz. Légy gátlástalan, ne féltsd az árust, dörzsöltebb nálad.

2. Ne vásárolj az első helyen. Az efféle tematikus piacokon nagy az átfedés az üzletek kínálatában. Ugyanazt kapni ötből négy üzletben, ebben biztos lehetsz, így ha valaminek hosszas alkudozás után is sokallod az árát, próbálkozhatsz máshol.

3. Légy barátságos, de szabj határokat. Ha mindenkivel szóba állsz, aki behív az üzletébe, az egész nyaralásod piacokon töltheted. Mint az arab országokban általában, az árusok itt is rámenősek. Tudj nemet mondani és továbbállni.

dubaj aranypiac

4. A szőnyegek vagy a míves nagy vízipipák közt nehéz lesz, de ne csábulj el a nagy dolgokra. Tartsd észben, hogy repülővel jöttél.

5. Kérj kóstolót, ha a fűszerpiacon jársz. Rengeteg itt az alig ismert gyümölcs, kóstold végig mindet, örömmel kínálnak.

 

Dubaj Bevásárlóközpontjai

 

Ha nyáron jössz Dubajba, a legtöbb helyi lakossal a bevásárlóközpontokban fogsz találkozni. Ennek több oka van. Az egyik, hogy itt a bevásárlóközpontok inkább szórakoztatóközpontok, a rengeteg üzlet mellett sok programot kínálnak a síeléstől a korcsolyázásig. A másik, hogy rengetegen vannak, akik az alanyi jólét unalmát a hűs, klímázott térben vásárlással ütik el. A hűs közösségi tér amúgy a turisták és a vendégmunkások számára is nagy vonzerő, ezért leginkább a nyári hónapokban ezek a társasági élet első számú helyszínei.

dubaj bevásárlóközpont

Dubaj bevásárlóközpontjaiban amúgy minden van, túlzás nélkül. Hogy a világ összes magára valamit adó világmárka jelen van itt meg se lepjen, de rengeteg olyan márkával is találkozhatsz itt, amikkel Európa nagyvárosaiban sem. Óriási bevásárlóközpontból pedig van egy pár, ezek a legnépszerűbbek:


Vásárlási fesztiválok Dubajban

 

Dubaj vásárlási fesztiválSehol máshol nem rendeznek olyan ünnepeket a mértéktelen fogyasztásnak, mint Dubajban. Minden év januárjában és februárjában rendezik a Dubai Shopping Festivalt, a nagy forróság miatt turizmus szempontjából gyengén teljesítő június és júniust pedig a Dubai Summer Suprises-zel húzzák fel. Mindkét rendezvénynek közel húszéves múltja van már, de megpróbálják évről évre felülmúlni a korábbiakat. Esténként tűzijátékokat, koncerteket rendeznek a bevásárlóközpontoknál, miközben a városban mindenhol a fesztiválra emlékeztetnek.

A kedvezmények valóban óriásiak, nem csoda, hogy rengetegen ilyenkor kifejezetten vásárolni jönnek. Középkategóriás márkáknál akár hetven-nyolcvan százalékos kedvezményeket is találsz, de a leárazási kampányba a luxusmárkák is beszállnak.  

 

Mi mennyi Dubajban?

 

Árakat csak bizonyos termékekhez tudunk írni, így ez a topik kiszakad a lap tematikájából, és a vásárlás helyett a mindennapi bevásárláshoz az infókat. Ilyen például az élelmiszer- és üzemanyagár. Ez egy hotelben lakó turistát kevésbé érint, egy hostelben megszállót, vagy egy munkavállalót annál inkább. Szóval az árak, szigorúan tájékoztató jelleggel, általánosságban:

Ásványvíz 1,5 liter 1,5 dirham Red Bull 1 doboz 5 dirham
Tej 1 liter 10 dirham Gyümölcslé 1 liter 5 dirham
Jobb fajta üdítő 2 liter 5 dirham Cukor 1 kilogramm 5 dirham
Rizs 1 kilogramm 7-8 dirham Kenyér 0,5 kilogramm 5 dirham
Zsemle 1 darab 0,5 dirham

dubaj bolti árak

95-ös benzin 1 liter 1,72 dirham (fix) 98-as benzin 1 liter 1,83 dirham (fix)
Gázolaj 1 liter 2,35 – 3,4 dirham
Infó: Az emirátusi üzemanyagárakról, a helyi autós közlekedési kultúráról és az autóbérlési lehetőségekről az Autóbérlés Dubajban lapon tájékozódhatsz.