Vallási és öltözködési útmutató Dubajhoz

vallás ikonBár az iszlám államok közt a megengedőbb, liberálisabbak közé tartozik, minden modernitása ellenére Dubaj egy mélyen konzervatív emirátus. Ebből fakadóan bizonyos szempontból korlátok közé szorítva érezheted magad a városban, de ha nem okoz kellemetlenséget, hogy figyelmes legyél a helyiekkel, egyes helyekre visszafogottan öltözködj és mértékkel igyál alkoholt, nem érzed majd problémásnak.

 

Szoknya, nadrág, bikini – Öltözködés Dubajban

Dubajban az arabokon kívül a legtöbb nő nagyjából úgy öltözködik, mint Európában. A helyi arab nők öltözködésén is érezni, hogy ez egy megengedőbb iszlám állam: a burka nem túl menő, de a fejkendő, a takart vállak és térdek azért jellemzőek a helyiekre. Az itt élő külföldiektől és a turistáktól nem követelik, inkább elvárják a mértéktartó öltözködést. Igaz ez a férfiakra is, akik inkább kerüljék az atlétát és a rövid nadrágot a plázákban, zárt közösségi épületekben. dubaj strand bikini Sokszor ordít a kontraszt egy turista és egy arab nő között, leginkább a strandokon, ahol amúgy senkit sem ér atrocitás, ha bikiniben fürdőzik, de a monokinizéssel és a tangabikinivel ne próbálkozz. Általánosságban igaz, hogy a kihívó öltözködés miatt nem szólnak meg senkit; látni itt miniszoknyákat és mély dekoltázsokat, de aki kihívóan öltözködik annak el kell viselnie az arab férfiak nagyon direkt tekinteteit. A vallási épületekben persze itt is megkötik az öltözködést, és ramadán alatt sok más épületben, így a plázákban is. Ilyenkor táblákkal jelzik, milyen az elvárt dress code. Fontos, hogy a fent írtak csak Dubajra igazak, az öltözködési tolerancia szintje emirátusonként eltérhet. A szomszédos Sardzsában például nem csak a bikini, de a fedetlen könyök/váll/térd is tiltott.

Helyi öltözködési kisokos:- Kandura vagy disdás: Férfiak földig érő fehér ruhája, nagyon gyakori viselet minden generációnál. - Gutra: Fehér vagy piros kockás fejkendő, szintén férfi viselet. - Agal: Merev, fekete pánt. A gutra rögzítésére használatos. - Abaja: A helyi nők leggyakoribb viselete, egy földig érő köpeny. Ezt egészítheti ki a sejla, ami egy szolid fejkendő. - Burka: Merev, arcot eltakaró maszk. A radikálisabb iszlám országokban ma is használt női viselet. Dubajban leginkább az idősebb nőkön látni, de nem jellemző.

 

 

Vallási tolerancia

dubai vallásAz Egyesült Arab Emírségek hivatalos vallása az iszlám, de bizonyos fokig jelen vannak más egyházak is. Dubaj e téren különösen toleráns, sok más világegyház jelen van itt, de térítenie egyiknek sem szabad. Az emírségben így például jelen vannak keresztény egyházak, amelyek templomokat működtetnek, saját istentiszteletek tarthatnak. Az országba személyes használatra Bibliát be lehet hozni.

Sehol sem fognak hátrányosan megkülönböztetni azért, ha nyíltan vállalod, hogy keresztény vagy, buddhista, metodista vagy bármilyen vallást követsz. Mint vendégtől, azt viszont elvárják, hogy tiszteletben tartsd a helyiek hitét, így talán jobb, ha nem indítasz hangos teológiai vitákat nagy társaságban. A rossz nyelvekkel ellentétben zsidóként sem ér itt atrocitás, bár Izraellel nem áll jó viszonyban az ország.

Ramadan

Ha Ramadan alatt utazol Dubajba, egész más arcát ismered meg a városnak. Ilyenkor az iszlám hitűeknek a test és a lélek megtisztulása céljából az iszlám holdnaptár kilencedik hónapjában harminc napos böjtöt kell tartaniuk. Ezalatt napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet és a vágyat. Napnyugta után nagy, közös étkezést, úgynevezett iftárt tartanak, melyeken összejönnek a családtagok, barátok. Foreign workers gather for a mass feast at the end of the first day of the Muslim fasting month of Ramadan in Riyadh Ha Ramadan alatt vagy a városban tudd, hogy a böjtöt persze nem, de a tapintatosságot elvárják a más hitűektől is, így jobb, ha nyilvánosan kajálással nem provokálod a helyieket. A kávézók és éttermek nyitva tartása ilyenkor eltér a megszokottól: a szállodákon kívüli vendéglátó helyeken napnyugtáig jellemzően nem, vagy csak elvitelre lehet ételt kapni. A ramadán egy vándorló ünnep, idén június 18. és július 16. közé esik, 2016-ban június 7-től július 7-ig tart majd.

 

Amire még figyelj

– Pároknak szerencsésebb alacsony lángon élni szerelmüket közterületen. Heves csókokat inkább ne az utcán váltsatok, de az erkölcsrendészeti törvény még az utcán táncolást is tiltja. – Véletlenül se fogyassz közterületen alkoholt. Az alkohol vásárlása és fogyasztása szigorú keretek közé van szorítva Dubajban. Bővebben itt írtunk róla. – Ha helyiekkel barátkozol jó, ha tudod, hogy nem illik kezet nyújtani egy muszlim nőnek se nőként, se férfiként. Nőként férfinak se. dubaj öltözködési szabályok – Ha fotózol, tartsd észben, hogy tilos muszlim nőt fényképezni. Nyilván ne arra gondolj, hogy egy panorámafotón nem szerepelhet egy nő sem, de kimondottan egy nőt, vagy női csoportot nem fotózhatsz. A muszlim férfiak fotózásával elnézőbbek, de tőlük is jobb engedélyt kérni. – Férfiként inkább ne próbálj helyi nőnek udvarolni, mert nagy rá az esély, hogy rossz vége lesz.