Dubaj legjobb múzeumai

dubai múzeumA kultúra és az érdekes történelem nem azok a gondolatok, amik először az ember eszébe jutnak Dubaj neve hallatán. Tény, hogy nem Dubajnak van a leggazdagabb múltja a Közel-Keleten, de azért akad itt érdekesség a múlt századokból a gyöngyhalászattól a gasztrókultúrán át a tevékig.

 

Kávé Múzeum

dubai kávé múzeumKávékedvelők számára tökéletes kitérő Dubai Creeket  járva az Al Fahidi utcáról nyíló kávé múzeum. Az kávékészítés több évszázados múltját ősi darálókon, fazekakon és pörkölőkön keresztül bemutató múzeum egy autentikus emirátusi házban lett kialakítva.

A tárlatból mindent megtudhatsz a kávé útjáról termesztéstől a csészéig, a népviseletbe öltözött személyzettől pedig első osztályú etióp és török kávékat kérhetsz a séta mellé. Ha nem vonz a történelem, de innál egy jó kávét is jó helyen jársz: van itt olvasóterem és gyereksarok.

 

Dubaj Múzeum

dubai múzeumSzintén Dubai Creeknél találod az Al-Fahidi erődből, a város legöregebb építményéből kialakított múzeumot.

Ha érdekel a város területén a múlt századokban élt emberek élete, tetszeni fog, amit itt találsz. A Dubaj Múzeum életnagyságú kiállítási tárgyakon keresztül mutatja be, hogyan éltek a mai dubajiak ősei: első sorban halászok és kereskedők.

A halászhajóktól a régi házakon, öltözeteken és fegyvereken át tisztes gyűjteménye van a múzeumnak mindenből.

 

Teve Múzeum

dubai teve múzeumTávolról sem tartozik az ismert célpontok közé Dubajban, ám annál érdekesebb a Dubai Creek nyugati bejáratánál működő Teve Múzeum. Az ingyenesen látogatható tematikus kiállítás első sorban a versenytevék felkészítéséről és versenyéről szó, e sportnak itt óriási hagyománya van, és a lóversenyek mellett a mai napig rendeznek Dubajban tevefuttatásokat.

Azon túl, hogy az utolsó részletig mindent megtudhatsz itt a tevékről, fel is ülhetsz rájuk, mint egy tevezsoké. Igaz, a múzeumban ehhez csak kitömöttet találsz.

 

Dubaji Mozgókép Múzeum

Dubaji Mozgókép MúzeumAz egyik utolsó téma, amire Dubajjal kapcsolatban gondol az ember a fotós vagy filmes történelem. Ötven-hatvan éve itt még , nem hogy filmstúdiók, így nem jársz messze az igazságtól ha arra gondolsz, ebben a múzeumban nem első sorban a helyi történelemről okosodhatsz.

Az Internet City metrómegállótól néhány perc sétára található múzeum a mozgókép-készítés és filmvetítés korai, 1800-as évek végi, 1900-as évek eleji eszközeit mutatja be, némelyeket interaktív módon. Egy jól felszerelt kiállítás ez a témában. Ha érdekel a film- vagy fotótörténet, ne hagyd ki.

 

Nők Háza

nők háza dubajDubaj kulturális kínálatának egy rejtett gyöngyszeme a Deira nyugati csücskén, az Gold Souk (aranypiac) sikátoraiban található Nők Háza. A Womens’ Museum at Bait Al Banat néven futó múzeum nem csak Dubajban, de talán az egész Közel-Keleten egyedülálló józansággal mutatja be a nők helyzetét az iszlám hétköznapokban.

Az intézmény kimondottan az emirátusok társadalmában élő nők múltját és jelenét dolgozza fel a képzőművészeten, költészeten, helyi társadalmi elvárásokon és szerepeken keresztül. Ha nem akarsz előítéletek alapján véleményt formálni egy modern muszlim állam nőkhöz való viszonyáról, ide be kell térned.

 

Gyöngy Múzeum

dubaj gyöngy múzeumMinden, amit tudni akartál a gyöngyökről, és még annál is sokkal több. A Dubaji Mozgókép Múzeumhoz közel található ez a város történelmeit alapjaiban meghatározó témával, a gyönggyel foglalkozó intézmény.

A Göngy Múzeum végigköveti a gyöngy útját a halászati módjától a válogatásán és munkálásán át odáig, hogy ékszerként a női nyakakban végzi. A tárlat hitelességét megalapozza, hogy kevés helyen értenek jobban a témához a dubajiaknál.

 

Sejk Zajed Ál Maktúm Ház

Sejk Zajed Ál Maktúm HázA Dubai Creek partján, Dubaj uralkodócsaládjának épült villát korábban az Al Maktúm-család használta, mint uralkodói palotát. A Sejk Zajed Ál Maktúm Ház egyike az emírség 19. századi építményének, 1896-ban épült, azóta szinte változatlan külsővel áll a helyén.

Akárcsak a Dubaj Múzeum, ez is a város olajvagyon előtti éveit mutatja be, valamint nagy hangsúlyt kap itt Maktúmék múltja is.
Booking.com