Munkavállalás Dubajban

Ezen a lapon kiszakadunk az oldal tematikájából, a turisták helyett itt a városba költözést, dubaji munkavállalást tervezők találnak hasznos infókat. Innen megtudhatod, milyen munkákra van a legnagyobb esélyed, mennyi pénzt ér ott a szaktudásod, és hogy ez arrafelé mire elég.

 

Alapinfók

 Kinek van esélye?

dubaj munkaAz európai munkaerőt, szakképzettséget sokra tartják Dubajban. Elsősorban a szellemi foglalkozásúaknak könnyű itt a dolga, de egyes szakmákra is van kereslet. Különösen jó eséllyel indulnak az orvosok, ápolók, informatikusok, mérnökök, banki vagy gazdasági szakemberek, nyelvtanárok, pedagógusok.

Felsőfokú végzettség nélkül valamivel nehezebb elhelyezkedni. A kétkezi munka nagy részét, így az építőipari, takarítói, felszolgálói, bébiszitteri, sofőr vagy villanyszerelői munkákat az ázsiai munkások töltik be. Ők még magyarországi mércével mérve is olcsón dolgoznak, általában 100 ezer forintnyi dirhamnál kevesebbet keresnek havonta. Ettől függetlenül vannak területek (szolgáltató-, vendéglátó ipar), ahol szakmával és/vagy gyakorlattal is boldogulhatsz. Ilyen például a fodrász, sminkes, manikűrös, barista vagy recepciós munka, de a plázák luxusüzleteinek eladójának is jellemzően európaiakat alkalmaznak.

Hogyan?

Dubajba két módon kerül külföldi munkavállaló. Az egyik út, hogy egy nemzetközi multicég alkalmazottja, akit hosszútávú munkával bíz meg anyacége itt, úgynevezett expatként. Ez egy kényelmes helyzet, ilyenkor a szükséges adminisztrációt elvégzik az ember helyett.

Aki egyéni elhatározásból, saját szervezésében vág neki Dubajnak sokkal rögösebb, de nem leküzdhetetlen út előtt áll. Célszerű minél több helyre beadni a CV-t, akár 20-30 helyre is, hogy legyen esélyed. Az állásinterjúkra nem feltétlen kell kiutaznod, de mindenképp javíthatja az esélyeidet, ha személyesen is meg tudsz jelenni. Mielőtt tényleg dubaji munkavállalással kacérkodsz, amúgy is érdemes eltöltened pár heted ott, hogy felfogd, mire vállalkozol. Dolgozni azonban nem kezdhetsz turistaként.

 

Mi kell hozzá?

A legfontosabb: szponzor

dubaj szponzorSzponzornak nevezik azt a céget vagy személyt, aki a munkával megbíz, egyszóval a munkáltatót. Aki munkavállalási céllal érkezik Dubajba, kiutazásakor már rendelkeznie kell a szponzor által előzetesen beszerezett belépési engedéllyel, ami lényegében a munkával való megbízás záloga. Ha egy munkahelyről eljössz, vagy kirúgnak, a most érvényes szabályok szerint egy hónapod van új munkahelyet, ezzel együtt szponzort találni.

Szponzor lehet egy családtag is. Ha a munkavállaló viszi magával a családját, akkor a gyerekeknek, és/vagy a munkanélküli párjának már ő lesz a szponzora. Ha a család bejárónőt, bébiszittert alkalmaz, annak a család lesz a szponzora.

Tartalék

Aki nem expatként jön, készüljön nagy anyagi tartalékkal az első hónapokra. Az albérleteknél mindig kérnek kauciót, munkahelyeken pedig általában hat hónap a próbaidő, ezalatt elég bizonytalan a maradás, nem árt, ha van mihez nyúlnod.

Nyelvtudás

Nem hátrány, de semmiképp sem elvárás az arab nyelvtudás. Erős angol viszont minden munkakörbe elvárt.

Munkabírás

A nyugaton megszokottnál Dubajban sokkal fegyelmezettebb munkamorált várnak el a munkáltatók. A vasárnaptól csütörtökig tartó munkanapok a legtöbb területen 10-12 órásak, a szociális és alkalmazottvédelmi védőhálók pedig a nyugat-eruópai országokban tapasztalt állapotokhoz mérten gyakorlatilag nem léteznek.

Alkalmazkodókészség

Bár az irodai, üzletkötői, felsővezetői munkakörök nagyon nyugatias hangulatúak, tudni kell elfogadni a különbségeket. Jó hír, hogy bár erősen konzervatív állam, az emírségekben teljesen elfogadott üzleti partner egy nő a legmagasabb szinteken is. Ettől függetlenül lehetnek kellemetlen tapasztalatok, első sorban annak, aki helyi, vagy térségbeli megrendelőnek dolgozik. Belefuthatsz itt is fafejű, szűklátókörű férfiakba, aki nem tekint egyelő tárgyalófélként, de az ilyenek vagy az idősebb korosztályból jönnek, vagy a környező országok valamelyikéből, mondjuk Szaúd-Arábiából, ahol a jogegyenlőség még ma is ismeretlen fogalom.

dubai iroda

Az sem árt elfogadni, hogy külföldiként itt mindig másodrangú lakos leszel egy helyi állampolgár mellett. Egy azonos munkakörben dolgozó helyit szinte minden esetben jobban megfizetnek, mint egy külföldit, de ez itt természetesnek számít, kevés súrlódást okoz.

Illegálisan?

Megpróbálni sem érdemes, turistavízummal nem vállalhatsz munkát. A munkakeresés természetesen folyhat turistavízummal is.

 

Mennyit lehet keresni? Drága az élet Dubajban?

 

A magyar munkaerőt értékelik

boldog munkásDubajban nagyon sokat számít, honnan érkezik a munkavállaló. Egy nyugati egyetemen szerzett diplomát sokkal többre értékelnek, mint egy indiában vagy japánban szerzettet, és ezt a kezdőbérekben is kifejezik. Úgy általában, pusztán az állampolgárságnak is fontos szerepe van, mennyit tudsz kialkudni a munkáltatótól. Magyarországot szerencsére egybe szokták venni az európai államokkal, azaz egy jó alaphelyzetből indulsz.

Fizetések csomagban

Dubajban jellemző megoldás, hogy a fizetéseket csomagokban ajánlják ki. Ezek az alapfizetésen túl tartalmazhatják a lakhatás költségét, az egészségbiztosítást, stb. Minél jobban fizető munkakörben dolgozol, ez általában annál tartalmasabb. Munkáltatója válogatja, mit térít az alapfizetésen túl. Az alacsonyabb preztizsű munkaköröknél előfordul, hogy bár a cég szállást ígér, valójában egy szobát biztosít, és itt vannak egyéb buktatók a hozzájárulásokkal. Ez amúgy – tényleg csak nagy általánosságban – így néz ki:

A szellemi munkát végzők esetén a következő hozzájárulások járhatnak az alapbéren (salary) felül:

– Albérleti hozzájárulás/housing allowance (általában az alapbér harmada)

– Közlekedési hozzájárulás/transportation allowance

– Betegbiztosítás/medical insurance

– Iskolázási hozzájárulás a gyerekeknek/education allowance (inkább csak felsővezetőknek szokás)

Egyéb/alkalmi hozzájárulások:

– Kitelepülési hozzájárulás/relocation allowance

– Repülőjegy vásárlás (általában évi egy alkalommal hazalátogatáshoz)

– Visszaköltözési támogatás/repatriation allowance

 

A fizikai/kétkezi munkát végzők munkaterületein ezek járhatnak:

– Szállás biztosítása/accomodation (általában csak egy szoba, közös konyhával, fürdővel)

– Közlekedés biztosítása/transportation (a munkahely és a szállás között)

– Étkeztetés munkaidőben/meal


 

És akkor a lényeg: ennyit lehet keresni Dubajban…

Jó hír, hogy Dubajban nem kell adóznod a fizetésedből.  Nem kell kötelezően járulékokat fizetned, így amit a szerződésedben látsz fizetés, nettó értendő. Na, de hogy mennyi lesz a fizetésed az sok tényezőn múlik. Alább nagy általánosságban összegyűjtöttük, bizonyos munkakörökben nagyjából(!) milyen alapbéreket fizetnek.

Bárvezető 5000 – 25000 dirham
Belsőépítész 17,000 – 65,000 dirham
Bolti eladó 1500 – 2500 dirham
Egyetemi tanár 5,000 – 30,000 dirham
Építészmérnök 10000 – 25,000 dirham
Gépészmérnök 10,000 – 25,000 dirham
Iskolaigazgató (indiai iskolában) 7,000 – 12,000 dirham
Iskolaigazgató (nemzetközi iskolában) 25,000 – 45,000 dirham
Irodavezető 8000 – 16,000 dirham
Könyvelő 3000 – 20,000 dirham
Légiutaskísérő 7000 – 14,000 dirham
Marketingmenedzser 11,000 – 34,000 dirham
Menedzser-asszisztens (lényegében titkárnő) 15,000 – 25,000 dirham
Operatív menedzser 13,300 – 42,500 dirham
Óvónő 1000 – 10,000 dirham
Óvodapedagógus (nemzetközi óvodában) 12,000 – 20,000 dirham
Projektmenedzser 12,000 – 75,000 dirham
Repülőpilóta 30,000 – 50,000 dirham
Segédmunkás 600-1500 dirham
Személyi asszisztens 2000 – 25000 dirham
Szoftverfejlesztő 10,000 – 21,000 dirham
Üzletfejlesztő 10,000 – 35,000 dirham
Takarítónő/dajka 700 – 3000 dirham
Üzletfejlesztő 10,000 – 35,000 dirham

A Guide 2 Dubai információi alapján a 2015-ös adatok.

Mire elég ennyi pénz?

Attól függ, mik az igényeid. Az élelmiszer, a közlekedés, a rezsi mind megfizethető. Akkor lesz lényegesen drágább az élet, ha családdal jössz, és vannak iskolás gyerekeid. Egy jobb nemzetközi iskola havi díja 1000-2000 dirhamtól indul, és nem olcsóbb az óvoda sem. Ezért színvonalas, több nyelvű oktatás jár.

A lakásbérlés a másik nagy tétel, bár ezt jó esetben nagyrészt megtéríti a munkáltató a hozzájárulással. Dubajban nagy alapterületűek a lakások, egy háromszobás jellemzően már 2-300 négyzetméteres. A lakótornyok tisztasága és biztonsága általában első osztályú, medence- és fitneszterem-használat jár hozzájuk, de egy jobb, család számára kellő méretű lakás esetén 3-4 százezer forintos havi díjakról van szó. Feljebb persze van, de ez alatt már nehéz találni.

Szabadság

Szellemi foglalkozás esetén általában 21-30 nap, míg a kétkezi munkásoknál a munkáltató határozza meg.

 

Mivel vigyázzak?

 

Az itt vázolt veszélyek inkább az alacsonyan képzett munkaerőt fenyegetik, a szellemi foglalkozású munkakörökben ritkábbak a visszaélések, aki pedig expatként jön, mindebből semmit se vesz észre.

Közvetítők, lakásügynökök

dubaj lakásLévén, hogy éves szinten sok százezren keresnek Dubajban munkát, külön szolgáltatások épültek az ő segítésükre. A munkaközvetítők és lakásügynökök valóban segítségedre lehetnek, de légy óvatos, ezeken a területeken is megjelentek a hiénák.

Vannak, akik fantomcégekhez közvetítenek, de ezzel már csak akkor szembesülsz, amikor idejöttél, és kifizetted a jutalékot. A lakáspiacra sokkal jellemzőbbek az átverések, sokan kimondottan a tapasztalatlan újoncokra utaznak, és a kaució sokszorosát elkérik tőlük.

 

A konzuli szolgálat figyelmeztető tanácsai:

– Szállást a beígért önálló lakás helyett úgynevezett shared accommodation-ben (szobánként több lakó), rosszabb esetben munkásszállón biztosítanak.

– Előfordulhat, hogy a munkaadó magánál tartja a munkavállaló útlevelét ezzel kiszolgáltatott helyzetbe hozva őt. Ez a gyakorlat nem törvényes, mégis történnek ilyen esetek.

– Az elvégzendő munka eltér a sokszor csak szóbeli ígérvényben szereplőtől, szélsőséges esetben bűncselekménynek minősülő tevékenységre is vonatkozhat (például kábítószer-csempészet, ami az Emírségekben igen súlyos börtönbüntetést von maga után).

 

Mit tehetsz?

dubaj lakásbérlés- Ha gyanús állásajánlattal vagy közvetítővel találkozol, bátran keresd fel az Abu Dzabiban működő magyar nagykövetséget véleménykérés céljából.

– Bármilyen területen is helyezkedj el, részletesen tanulmányozd a munkaszerződésed, mert később minden vitás helyzetben az lesz a kapaszkodód. Ugyanez igaz az albérleti szerződésre.

Semmiképp se vállalj akár csak apró törvénysértést a munkáltató kedvéért. Egy munka sem éri meg a kockázatot, hogy végleg kitiltanak az Emirátusokból. Dubaj óriási, idővel találsz más munkahelyet.

 

Dubajozás

dubajozásAlaptalan félelem, hogy a kiutazó szép, naiv lányokat majd eladják a sejkeknek. A luxus árú örömlányok itt sem gyakoribbak, mint máshol a világban, és az ezzel kapcsolatos történetek nagy része kamu.  Aki végül mégis prostiként végzi, az közvetítők által, önszántából érkezik Dubajba.

A nemi erőszakot Dubajban súlyosan büntetik, így nőként dolgozz akár éjszakai bárban, mindig biztonságban tudhatod magad. Azon ne csodálkozz, ha mondjuk felszolgálóként ajánlatokat tesznek, de ezek általában udvarias próbálkozások, távolról sem kényszerítés.

 

Megéri?

szeretem dubajtMondják, hogy Dubajba vagy már gazdagon jön az ember, vagy meggazdagoni jön. Mielőtt komolyan elgondolkozol azon, hogy Dubajban próbálj szerencsét, nem árt, ha megérted, min megy keresztül és milyen irányba tart jelenleg ez a lehetőségekben nagyon gazdag város. Dubaj ma a világ egyik leggyorsabban növekvő városa. Jó képzettséggel és szorgalommal a tisztes megélhetés itt nem elérhetetlen cél, akinek pedig nagy távlati céljai vannak, ez kiváló terep, hogy óriásira dagasszon egy jó vállalkozásötletet. A kulturális különbségek, a kegyetlen hőség, a drága lakhatás, iskoláztatás mind megrostálják az erre alkalmas emberek számát, de ha úgy érzed, képes vagy alkalmazkodni valamihez, ami nagyon más annál, amit Európában megszoktál, hajrá!

 
Booking.com